A pingvinek első pillantásra az evolúció tréfájának tűnhetnek, az evolúció azonban nem tréfál: az számít, hogy egy tulajdonság mennyire szolgálja a túlélést. Ezek a madarak olyan körülmények között élnek az Antarktiszon és környékén, amelyek leginkább egy barátságtalan bolygó felszínére emlékeztetnek. Mégsem szorulnak sajnálatra.
Éppen az ember számára szinte elviselhetetlen környezet tette lehetővé, hogy nagyrészt megszabaduljanak vetélytársaiktól, és csaknem egy egész földrészt birtokba vegyenek. Ehhez számos alkalmazkodási mechanizmus alakult ki náluk: elfoglaltak egy szabad ökológiai fülkét, amelyben már otthonosan mozognak.
## Lemondtak az égboltról
Bár egy röpképtelen madár különösnek tűnhet, a repülés feladása rendkívül előnyös evolúciós fordulat volt. A pingvinek így az antarktiszi tengerek meghódítására összpontosíthattak, és kiváló víz alatti vadászokká válhattak.
Főként halakkal és tengeri ízeltlábúakkal táplálkoznak. Zsákmányuk gyorsan úszik, és gyakran nagy mélységben él, ezért elejtése sok energiát igényel. A repülés és a hatékony víz alatti vadászat egyidejű fenntartása szükségképpen kompromisszumokkal jár.
Jó példa erre az északi sarkvidék közelében élő, szintén halevő vastagcsőrű lumma. A szárazföldi ragadozók elől rendszeresen a levegőbe kell emelkednie. A merüléshez szükséges áramvonalasság miatt teste és szárnya viszonylag tömör, ezért nehezen száll fel. A vízben sem lehet annyira hatékony, mert a repüléshez nélkülözhetetlen, úszás közben viszont felesleges tulajdonságokat is meg kellett őriznie. Ilyenek például a szárny felületét jelentősen megnövelő evezőtollak; ráadásul a lumma szárnya a testéhez viszonyítva jóval nagyobb a pingvinénél.
A mai pingvinek ősei még tudtak repülni, de a kutatók egyelőre nem állapították meg, pontosan mikor tértek át a költséges repülésről a merülésre. A legtöbb szakember szerint ebben döntő szerepe lehetett annak, hogy mintegy 50 millió éve sok, tengeri életmódhoz alkalmazkodott emlős – köztük cetfélék és úszólábúak – jelent meg. A velük folytatott verseny radikális változásra késztethette a pingvineket.
A repülés feladását az is megkönnyítette, hogy a szárazföldön szinte nem akadt ellenségük, amely elől a levegőbe kellett volna menekülniük. Nemzedékről nemzedékre tökéletesíthették tehát víz alatti vadásztudásukat.
## Meghódították a tengert
A pingvinek zömök, lekerekített teste nem evolúciós hiba, hanem versenyelőny. Áramvonalas alakjuknak köszönhetően akár 200 méter mélyre is lemerülhetnek, sebességük pedig elérheti az óránkénti 36 kilométert.
A repülő madarak csontjai az evolúció során könnyűvé és üregessé váltak, a pingvinek csontszövete ezzel szemben sűrű. Tollaik inkább pikkelyekre emlékeztetnek, és a farkcsíkigyük termelte zsiradékkal folyamatosan kenik őket, ami tovább javítja testük áramvonalasságát.
Sajátos járásuk ugyancsak az úszáshoz való alkalmazkodás következménye. Rövid lábuk a törzs hátsó részén helyezkedik el, akárcsak a cetfélék és a halak úszói. Emiatt már a végtagok kis mozdulataival is ügyesen manőverezhetnek és kerülhetik ki az akadályokat. A láb tehát elsősorban kormány, nem szárazföldi közlekedési eszköz. Sík jégen vagy nedves homokon ezért gyakran hasra fekszenek, és a felszíntől ellökve magukat szánkóként csúsznak. Amikor kiugranak a vízből, egy-két métert is megtehetnek így a jégen.
A pingvinek frakkszerű fekete-fehér tollazata a havon feltűnő, a vízben viszont hatékony álcázást nyújt. Zsákmányuk és a rájuk veszélyes ragadozók is a tengerben élnek, ezért a szárazföldi megjelenés kevésbé fontos. Alulról nézve világos hasuk beleolvad az égbolt és az erős napfény hátterébe, felülről pedig fekete hátuk szinte eltűnik a sötét vízben.
A sötét szín emellett jobban elnyeli a napsugarakat, így a parton némi többletmeleget biztosít. A színezet olyan fontos a túlélés és a sikeres vadászat szempontjából, hogy az evolúciós szelekció szigorúan szabályozza. Ha egy példány fakó, barna háttal születik, alig van esélye párt találni: a pingvinek az evolúció évmilliói alatt kifejezetten vonzónak találták a megszokott mintázatot.
## Védelem a dermesztő hideg ellen
Az antarktiszi télben a hőmérséklet rendszeresen mínusz 60 Celsius-fok alá esik. A pingvinek tollazata nem engedi át a szelet, a tollakat pedig további pehelyszerű elágazások erősítik. Míg más madarak tollai csak bizonyos testtájakon nőnek – még ha kívülről ez nem is látszik –, a pingvineket a csőrüktől a lábukig sűrű tollpáncél borítja.
A farkcsíkigyük váladékát csőrükkel oszlatják el egész testükön, ezzel védekeznek a víz ellen. Vastag bőrük és hőszigetelő zsírrétegük még olyan fagyban is segít megtartani a testmeleget, amelyben más állatok kihűlés vagy fagyási sérülések miatt elpusztulnának.
A jégen álló pingvin lábában kifinomult hőcserélő rendszer működik. A verőerekben a végtag felé tartó meleg vér a sűrű érhálózaton keresztül átadja hőjét a szív felé visszaáramló vénás vérnek. E mechanizmus nélkül a jeges vér beáramlása túl nagy terhet róna a szívre. A lábba ugyanakkor már lehűlt vér érkezik, így a madár nem pazarolja testhőjét a jég melegítésére.
A hideg ellen közösen is védekeznek. Óriási csoportokba tömörülve folyamatosan lépegetnek, de nem egyszerűen toporognak: meghatározott irányban mozognak úgy, hogy előbb-utóbb minden egyed eljusson a tömeg legmelegebb részére, a középpontba. A szakemberek még nem tudják, miként irányítják ezt az összehangolt mozgást.
## Ahol alig akad vetélytárs
Miért választottak a pingvinek ennyire zord éghajlatot? Egyszerűen azért, mert képesek ott élni. Az Antarktisz meghódítására csak kevés állat vállalkozott, így a pingvineknek kevés természetes ellenségük és gyakorlatilag semmilyen versenytársuk nincs.
Ez a stratégia – vagyis a más fajokkal való közvetlen összeütközés és verseny elkerülése – rendkívül sikeresnek bizonyult. A legnépesebb pingvinfaj, az aranytollú pingvin állománya meghaladja a 18 millió egyedet.
A szárazföldön esetlennek látszó pingvinek valójában kiváló vadászok és eredményes evolúciós stratégák, amelyek szinte egyeduralkodóvá váltak egy egész kontinensen. Érdemes ezt felidézni, mielőtt ügyetlenségükön nevetnénk: az ember megfelelő ruházat és fejlett technikai felszerelés nélkül fél órát sem bírna ki antarktiszi élőhelyükön.




